Weblog (en)

Aan de rechterzijde kunt u het laatste Nederlandse Creative Commons nieuws vinden. Hieronder volgen de laatste nieuwtjes van de creativecommons.org website

Op dit moment is de RSS-feed van CC.org niet beschikbaar

Trefwoorden

voorbeeld muziek evenement open source aankondiging onderwijs info zakelijk verslag video beeld wetenschap ideas by number


Archief:



Feeds

abonneren op CC NL nieuws

abonneren op CC NL evenementen agenda

Creative Commons Nieuws:

6-4-2006

Nieuwe Kaart van Nederland

De Nieuwe Kaart van Nederland is een initiatief van het Nirov (Nederlands Instituut voor Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting) in samenwerking met het Ministerie van VROM en behelst -zoals wordt aangegeven op de website-:

…hét totaaloverzicht van geplande ruimtelijke ontwikkelingen en functionele veranderingen in Nederland. Het gaat om een integraal overzicht waarin elk type functie/ thema gestructureerd ondergebracht wordt (wonen, werken, water, natuur, infrastructuur).

De Nieuwe Kaart richt zich op toekomstige ontwikkelingen; nieuwe plannen worden continu opgevraagd, gerealiseerde plannen worden verwijderd van de Nieuwe Kaart.

De Nieuwe Kaart bevat tevens een schat aan achterliggende plangegevens. Deze informatie kunt u vinden door op een willekeurig plan op de kaart te klikken. Door voor alle plannen steeds een vaststaande set gegevens te verzamelen, kan de Nieuwe Kaart uitspraken doen over bijvoorbeeld het aantal geplande woningen in het Groene Hart, of het aantal hectares nieuw natuurgebied in Gelderland. De Nieuwe Kaart is niet alleen een kaartbeeld, maar ook een analyse-instrument

Al deze informatie was al beschikbaar via de interactieve kaart op de website, maar is sinds kort ook te downloaden -in diverse formaten voor de verschillende soorten Geografische Informatiesystemen (GIS)- onder de Creative Commons Naamsvermelding licentie. Het beschikbaar maken van deze schat aan informatie onder de meest liberale Creative Commons licentie biedt enorm veel mogelijkheden.

Zo kun je deze data in programma’s zoals Google Earth bekijken en zien wat voor plannen er in je direct leefomgeving zijn. Zoals bijvoorbeeld plannen voor recreatiegebieden of woningbouw. Zie plaatje hieronder:

Google Earth inclusief GIS data

Daarnaast zou je de data kunnen gaan hergebruiken of remixen met andere software en data. Zoals bijvoorbeeld in projecten zoals Misdaadkaart.nl of Geoskating.com. De mogelijkheden zijn legio en de enige echte beperking is die van je eigen creativiteit.

Algemeen — BjornW @ 12:12

30-3-2006

Premiere Elephants Dream

Afgelopen vrijdag was de premiere van Elephants Dream in het Ketelhuis te Amsterdam. We schreven al eerder over Elephants Dream - voorheen bekend onder de werktitel Orange- op ons blog. Elephants dream is de eerste film die volledig met open source software is gemaakt en uitgebracht wordt onder een Creative Commons licentie.

De film is een project van de Blender Foundation in samenwerking met Montevideo en toont aan dat het maken van een prachtig 3D animatiefilm niet alleen is voorbehouden aan de grote filmstudio’s met speciale software en enorme budgetten.

Het verhaal speelt zich af rond de hoofdpersonages Emo en Proog. Emo is een nieuwsgierig jongeman die door de oude Proog ‘beschermd’ wordt. Dit beschermen uit zich in het opgesloten houden van Emo in een futuristische science-fiction achtige wereld die nog het meeste weg heeft van het innerlijke van een bizarre machine. Emo accepteert dit echter niet en zet zich af tegen de overbeschermende Proog met alle gevolgen van dien. De stemmen van Emo en Proog zijn door respectievelijk Cas Jansen en Tygo Gernandt ingesproken.

De film wordt eerst per DVD verder verspreid en zal daarna ter download worden aangeboden. De DVD kan besteld worden via de website van Blender.

Elephants Dream is tot en met 28 april te zien bij het Nederlands Instituut voor Mediakunst. Voor de precieze tijden, zie montevideo.nl

Homepage — Janneke @ 11:11

24-3-2006

Ideas-by-numbers aflevering 2

Het project ‘Ideas-by-numbers’ is bedacht door de ondernemer (o.a. iPing en Geluidsnet) en kunstenaar René Post (38) als een manier om enerzijds nieuwe denkbeelden over innovatie in het open-source tijdperk voor het voetlicht te brengen, anderzijds als een platform waar concepten die vrij te gebruiken zijn onder een Creative Commons-licentie worden gepresenteerd. Een doe-het-zelf gids voor innovatie in het open-source tijdperk.

De afgelopen tien jaar is er op het gebied van telefonie veel veranderd. Waar we vroeger belden naar vaste nummers en krakende antwoordapparaten, bellen we nu voornamelijk naar mobiele nummers en maken we gebruik van gecentraliseerde voicemail-systemen. Een aantal ‘problemen’ is niet opgelost in het mobiele tijdperk, zoals de hoge rekeningen voor bellen en gebeld worden in het buitenland en het feit dat je op voorhand niet weet op welk moment (en waar) je een persoon het beste kunt bellen. In dezelfde periode heeft het gebruik van e-mail een enorme vlucht genomen: er zijn veel meer mensen van wie ik het alleen het e-mailadres heb en geen telefoonnummer. Daarbij ben ik telefoonnummers vaak kwijt (ligt aan mij, geef ik toe), terwijl ik mailadressen kan zoeken in mijn mailprogramma. Door het beste van Internet te combineren met het beste van vaste, mobiele en VoIP-telefonie, doemt er in de verte een nieuwe service op …

(more…)

Algemeen — Janneke @ 11:11

18-3-2006

Verslag en presentaties P2P-TV workshop, 17 maart 2006

Met meer dan 90 deelnemers zat de “workshop on technical and legal aspects of p2p-television” in de Zuilenzaal van Felix Meritis bomvol. Tijdens de dag werd de Tribler software van het i-share programma gepresenteerd en werd onderzocht of het gebruik van deze open-source bittorrent software kan worden ingezet door publieke en commerciele omroepen. William Valkenburg van de Publieke Omroep kondigde tijdens de workshop aan dat volgende week een ‘Letter of intent’ wordt ondertekend om binnenkort een pilot met Tribler te starten om sommige omroepproducties via het Tribler systeem beschikbaar te stellen. Tijdens de pilot wordt ook onderzocht of de content onder een Creative Commons licentie gepubliceerd kan worden.

Bij verschillende publieke omroepverenigingen, commerciële TV-kanalen en kabel- en telecommunicatiebedrijven bestaat grote interesse in de distributie van TV-programma’s via het internet.

Waar er in de huidige opzet gebruik gemaakt wordt van centraal opgestelde computersystemen, wordt o.a. aan de Technische Universiteit Delft onderzoek gedaan naar TV-distributie via peer-to-peer systemen, d.w.z. met grote groepen normale PCs van gewone gebruikers. Deze methode maakt het bijna kosteloos uitzenden van TV-programma’s mogelijk, biedt perspectieven voor de opstart van nieuwe TV-zenders via internet, en garandeert een veel directere koppeling van de programmamakers met de kijkers. Als de publieke omroepen gebruik zouden maken van peer-to-peer technologie, dan horen de hoge kosten voor datadistributie, zoals onlangs bij de Olympische Spelen, tot het verleden. Aldus Johan Pouwelse die als onderzoeker betrokken is bij de ontwikkeling van de Tribler software.

Het op zorgvuldige wijze omgaan met de rechten die rusten op het beeldmateriaal is bij deze wijze van uitzenden een belangrijk aandachtspunt. Het gebruik van Creative Commons licenties vormt een mogelijke oplossing voor een aantal juridische knelpunten. In de workshop werd door onderzoekers, TV-producers uit binnen- en buitenland, en deskundigen op het gebied van licenties de stand van zaken besproken van het gebruik van peer-to-peer technologie in combinatie met Creative Commons licenties.

Hieronder links naar het verslag van de dag en presentaties van de sprekers:

De workshop werd georganiseerd door Creative Commons Nederland in samenwerking met de TU Delft.

Algemeen, Homepage — Syb @ 19:19

15-17 juni Holland Open Software Conference

Ook dit jaar wordt er weer een Holland Open Software Conference georganiseerd. Het thema van dit jaar is “Open the Power House of
networked Innovation - open source, open standards and open content”. Creative Commons Nederland zal aan de conferentie een bijdrage leveren. De conferentie geeft een mix van praktijvoorbeelden, wetenschappelijke presenaties en genodigde sprekers. Op www.hollandopen.nl is meer informatie te vinden.

Algemeen, Calendar — Syb @ 18:18

10-3-2006

Curry wint zaak Creative Commons

De Amsterdamse rechter heeft gisteren in kort geding uitspraak gedaan in de zaak die Adam Curry had aangespannen tegen Weekend.

Curry had een verbod van publicatie geeist van foto’s die hij zelf eerder onder Creative Commons licentie (NonCommercial-ShareAlike) publiceerde op www.flickr.com. Curry beriep zich op schending van artikel 4 sub c en sub a van de licentie. Hierin wordt bepaald dat het gebruik van de foto’s geen commercieel voordeel mag opleveren en er altijd een verwijzing moet worden geplaatst naar de licentie. De rechter stelt Curry op beide punten in het gelijk en verbiedt Weekend het ongeoorloofd gebruik van de foto’s te staken onder straffe van een dwangsom.

Weekend verweerde zich door te stellen dat zij door de mededeling ‘This photo is public’ op het verkeerde been was gezet en daarom geen kennis had genomen van de inhoud van de licentie. Dit vond de rechter geen steekhoudende reden, en oordeelde:

“Dat Audax door de mededeling ‘This photo is public’ op het verkeerde been is gezet (en daardoor geen kennis heeft genomen van de inhoud van de Licentie), is niet onbegrijpelijk, maar er mag van haar als professionele partij worden verwacht dat zij een goed en nauwkeurig onderzoek verricht alvorens zij foto’s die afkomstig zijn van het internet afdrukt in het blad Weekend. Indien zij een dergelijk onderzoek had verricht, was zij door middel van het aanklikken van het symbool bij de mededeling ‘some rights reserved’ gestuit op (de verkorte versie van) de Licentie. Bij twijfel over de toepasselijkheid en de inhoud van de Licentie had zij de rechthebbende op de foto’s (in dit geval [eiser1]) toestemming voor publicatie moeten vragen. Audax heeft nagelaten een dergelijk nauwkeurig onderzoek te verrichten en zij heeft te gemakkelijk verondersteld dat het publiceren van de foto’s wel in orde zou zijn. Audax heeft de voorwaarden als opgenomen in de Licentie niet in acht genomen (waarover hierna onder 6 meer). De vordering zoals hiervoor weergegeven onder 2 i is dan ook toewijsbaar, in die zin dat het gedaagden verboden zal worden alle foto’s die door [eiser1] op www.flickr.com zijn geplaatst te publiceren, tenzij dit geschiedt in overeenstemming met de voorwaarden van de Licentie.”

Creative Commons is heel blij met deze uitspraak. Het toont aan dat de creative commons licenties inderdaad een effectief instrument zijn om sommige rechten vrij te geven en tegelijkertijd andere rechten (zoals commercieel gebruik door derden) voor te behouden. Hoewel het gebruik van creative commons licenties niet op voorhand beschermt tegen misbruik, blijken de licenties in ieder geval een degelijk instrument om bij de rechter tegen misbruik van gelicenseerde werken op te komen. Dit is goed nieuws: niet alleen voor Creative Commons als organisatie, maar vooral voor de meer dan 100.000 gebruikers van creative commons licenties in Nederland.
Lees hier het hele vonnis van de Rechtbank Amsterdam.
zie ook: Planet Internet: Curry-rechtszaak opsteker Creative Commons.

Homepage — Janneke @ 15:15

Draadloze netwerken in ontwikkelingslanden

Op 27 januari kwam het boek “Wireless networking in the developing world” uit. Dit boek dat ingaat op de details van het opzetten van draadloze netwerken in ontwikkelingslanden werd in slechts 3 maanden(!) geschreven door enkele experts op dit gebied. Ik heb het boek nog niet helemaal gelezen, maar de inhoudsopgave belooft heel wat. Ik kan me goed voorstellen dat dit boek niet alleen voor “digitaal ontwikkelingswerk” uitermate van pas kan komen, maar overal waarbij er gewerkt wordt aan het “digitaal” bouwen en ondersteunen van gemeenschappen met een beperkt budget. Het boek is te koop en ter download verkrijgbaar onder de Creative Commons-Naamsvermelding-GelijkDelen licentie

via Creative Commons Zuid-Afrika

Algemeen — BjornW @ 12:12

8-3-2006

Africa Source II

Via Patrice Riemens kregen we deze foto’s van de afgelopen Africa Source II bijeenkomst. Op deze bijeenkomsten ligt de focus op hoe technologie en specifiek Free Open Source Software (FLOSS) kan worden ingezet in de projecten van diverse NGO’s. Creative Commons Zuid-Afrika was hierbij ook aanwezig en klaarblijkelijke waren de CC nep tattoo’s erg gewild…

Man met CC tattoo op bicep

Voet met CC tattoo

Vuist met CC tattoo

Algemeen — BjornW @ 13:13

Nieuw: Voorbeeldclausules freelance contracten

Naast specifieke informatie voor kunstenaars over het gebruik van Creative Commons Licenties hebben we nu ook informatie voor opdrachtgevers op onze site beschikbaar. Het IvIR heeft drie voorbeeldclausules voor opname in freelance contracten opgesteld.
Deze zijn bedoelt voor opdrachtgevers die werken die in hun opdracht door freelancers gemaakt worden onder Creative Commons Licenties willen verspreiden. Zonder aparte bepalingen kan alleen de auteursrechthebbende (en dat is in eerste instantie de maker van het het werk) een werk licenseren. Door opname van een van de voorbeeldclausules in een freelance contract machtigt de freelancer de opdrachtgever zijn werk onder de voorwaarden van een Creative Commons licentie te verspreiden.

Op dit moment zijn er clausules t.b.v van CC Naamsvermelding en CC Naamsvermelding NietCommercieel Licenties. Als er behoefde aan clausules t.b.v andere licentievariaties is horen wij dat graag.

Algemeen — Paul @ 10:10

7-3-2006

CC in de context van het Nederlandse auteursrecht

in de actuele uitgave van de ‘AMI - tijdschrift voor auteurs- media- & informatierecht’ is een artikel van Nynke Hendriks over de Nederlandse Creative Commons licenties te vinden. Dit - wetenschappelijke - artikel stelt de licenties voor en gaat nader in op de relaties tussen de CC licenties en het Nederlandse auteursrecht. Daarbij wordt er ook nader ingegaan op de verschillen tussen de Nederlandse en de generieke versies van de CC licenties. Het artikel is gepubliceerd onder een CC Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen Licentie en vanaf nu ook op onze website beschikbaar.

Algemeen — Paul @ 12:12

6-3-2006

De Nieuwe Reporter

De Nieuwe Reporter doet onderzoek naar de toekomst van de Nederlandse journalistiek. Of zowel ze het zelf zeggen:

De groepsweblog De Nieuwe Reporter is een onafhankelijk platform voor het debat over de toekomst van de Nederlandse journalistiek. Centraal staan vragen over de invloed van nieuwe media en bredere sociaal-culturele ontwikkelingen op de journalistiek, maar ook andere trends in en rond de journalistiek komen aan bod.

De inhoud van de Nieuwe Reporter is beschikbaar onder de Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen licentie. Onder de medewerkers bevinden zich ook niet de minste, zo zien we namen als Erwin van der Zande (hoofdredacteur Bright), Paul Witteman en Fons van Westerloo bij de medewerkers staan. Ook politici zoals Femke Halsema (fractievoorzitter Groenlinks) en Hedy D’Ancona zijn betrokken bij dit initiatief. Leuk om te zien dat een dergelijk project de Creative Commons licenties weet te vinden.

Algemeen — BjornW @ 16:16

22-2-2006

Brein vliegt uit de bocht met foutieve voorlichting

Gisteren publiceerde de Nederlandse Unix Gebruikersgroep (NLUUG) een open brief (pdf) aan Stichting Brein. Deze brief werd opgesteld na aanleiding van een folder “Piraterij op de werkplek” (pdf) waarbij Stichting Brein nogal kort door de bocht gaat met betrekking tot software en auteursrechtelijk beschermd materiaal.

De NLUUG stelt dat Stichting Brein hier te algemeen te werk gaat en geen duidelijk onderscheid maakt tussen software die vrij mag worden verspreid (free/open-source) en software waarbij dit niet het geval is (proprietary software). Brein suggereert namelijk dat het nooit is toegestaan software te kopiëren of te verspreiden.

In aanvulling op deze open brief van de NLUUG willen wij specifiek ingaan op de onjuistheden en foutieve generalisaties met betrekking tot auteursrechtelijk beschermd materiaal zoals muziek en film die in de folder genoemd worden.

Ook in het geval van auteursrechtelijk beschermde werken wekt Stichting Brein de indruk dat het verspreiden en hergebruiken van dit materiaal nooit is toegestaan.

Een groeiend aantal rechthebbenden distribueren hun werken op een manier die verspreiding en remixen juist aanmoedigt. Creative Commons heeft hiervoor een aantal standaardlicenties ontwikkeld die makers in staat stellen om sommige vormen van gebruik van hun werken (zoals het kopiëren, verspreiden, opvoeren of bewerken) toe te staan. In de folder wordt hier volledig aan voorbij gegaan en er wordt verondersteld dat iedereen alle rechten aan zijn of haar materiaal voorbehoudt. Er zijn inmiddels legio voorbeelden van interessante projecten of materiaal, waarbij de bescherming die het auteursrecht biedt juist gebruikt wordt om anderen in staat te stellen legaal materiaal te delen, te bewerken of verder te verspreiden.

De volgende passages uit de folder tonen echter aan dat stichting BREIN met deze ontwikkelingen geen rekening heeft gehouden:

“Het verspreiden van muziek via het netwerk of via het Internet komt overeen met het hebben van een illegaal distributie- netwerk.”

(pagina 5 “Wat zijn de risico’s?”)

Zoals al eerder opgemerkt is dit niet waar. Auteurs kunnen zelf bepalen of hun bestanden verspreid, gebruikt en gekopieerd mogen worden. Voor bestanden die niet meer onder de bescherming van het auteursrecht vallen, omdat het auteursrecht verlopen is, geldt dit zelfs onafhankelijk van de intenties van de auteurs. Er bestaat geen algemeen verbod op het verspreiden van muziek en filmbestanden.

“Muziek- en filmbestanden mogen alleen voor eigen gebruik worden gedownload of gekopieerd en zijn niet bestemd voor gezamenlijk gebruik, voor het maken van kopieën voor of door anderen of voor Internetverspreiding”

(pagina 7 “Wat kunt u doen?” punt 3)

Dit is onzin, er bestaan legio initiatieven die op een legale manier muziekbestanden via netwerken distribueren. Dit zijn bijvoorbeeld uitwisselplatforms zoals ccmixter.org of netlabels zoals magnatunes.com en disfish.com.

a) “Een kopie weggeven, ruilen of verkopen mag niet”

b) “Een internetbestand (met muziek of een film) downloaden mag als dat zonder direct of indirect commercieel oogmerk gebeurt en de download uitsluitend voor eigen gebruik is. Oplettendheid is geboden bij p2p uitwisseldiensten, want daarbij wordt de downloader automatisch uploader, dat is ‘ter verspreiding aanbieden’ en dat mag niet.”

c) “Openbaar vertonen mag niet. Vertoning in huiselijke kring mag wel.”

(pagina 11 “Wat mag nu wel en wat mag niet?”)

Door van Creative Commons licenties gebruik te maken kiezen steeds meer makers er expliciet voor om de bovengenoemde handelingen van derden vrij toe te staan. Auteurs kunnen hierbij verschillende gradaties kiezen en een groeiend aantal auteurs staat zelfs commercieel gebruik van hun werken toe, mits hun naam wordt vermeld.

Met deze folder gaat Stichting Brein dus volledig aan de praktijk van makers voorbij die het Internet en andere digitale distributiekanalen niet als een bedreiging ervaren, maar als een kans om van de nieuwe mogelijkheden op het gebied van delen en samenwerken gebruik te maken.

Wij betreuren Stichting Brein’s eenzijdig en generaliseerde beeld van het auteursrecht en verzoeken daarom dan ook dat Stichting Brein haar folder en eventueel ander voorlichtingsmateriaal zodanig aanpast dat dit een meer genuanceerd beeld biedt op het auteursrecht en gebruik van auteursrechtelijk materiaal. We hopen dat Stichting Brein haar voorlichting voortzet, maar daarbij meer kleuren inzet dan zwart en wit.

Homepage — BjornW @ 17:17

nicad

Dying-Giraffe Records, waarover we hier al eerder schreven, laat ons weten dat het volledige album van de band Nicad “Everyday I grow” onder een Creative Commons Naamsvermelding-GeenAfgeleidenWerken-NietCommercieel te koop en te downloaden is. Nicad is een band met leden uit alle windstreken die tezamen zijn gekomen op het Koninklijke Conservatorium Den Haag. De muziek is net zo divers als de bandleden en verenigt elementen uit blues, funk, electronica, jazz en progressieve rock tot een geheel eigen stijl.

Zoals altijd zijn we benieuwd naar het gebruik van Creative Commons licenties. Dus laat het ons weten waar je de licenties voor gebruikt op info@creativecommons.nl dan kunnen we eventueel daar aandacht aan besteden op deze site.

Algemeen — BjornW @ 11:11

20-2-2006

Idea-by-numbers aflevering 1

Nederland kent honderdduizenden kleine ondernemers, die van maand tot maand geconfronteerd worden met stapels facturen en bonnetjes. Lastig bij het verwerken is dat elke faktuur zijn eigen indeling heeft, zodat het nodig is om elke faktuur afzonderlijk te scannen op zoek naar het rekeningnummer van de leverancier, debiteurennummer, faktuurdatum etc. Op een hoger niveau bevat iedere faktuur vrijwel uniforme informatie, zoals netto/bruto-bedragen, uiterste betaaldatum, klant- en factuurnummers en bankgegevens. Naast de te verwerken ordners met bonnetjes, staat negen van de tien keer een computer te niksen. Is het niet mogelijk met een handscanner alle informatie direct in het bankprogramma en/of in het boekhoudprogramma op de juiste plaats te parkeren? Behalve de in de winkel gebruikte barcodes, bestaan er sinds de jaren tachtig ook een aantal gestapelde varianten, de zogenaamde 2D barcodes. Sommige daarvan zitten in het publieke domein, zijn met elke standaard-printer af te drukken, alsook heel goedkoop te scannen. Als nu fakturatieprogramma’s op elke faktuur een 2D barcode zouden printen, kan de klant deze scannen en staat direct alle informatie foutloos op de juiste plaats. Tevens zijn er met 2D barcodes nog allerlei andere toepassingen te bedenken, bijvoorbeeld het opslaan van data op een CD of DVD die ook nadat je kleine neefje er overheen gebanjerd heeft, zeer waarschijnlijk nog leesbaar is …
(more…)

Algemeen — BjornW @ 17:17

14-2-2006

Kijkje in de keuken van Yahoo

Ben je een website bouwer en heb je altijd al willen weten hoe grote bedrijven zoals Yahoo omgaan met design en interactie op hun sites? Dan kun je nu een kijkje nemen bij het Yahoo developers network. Hierop heeft Yahoo een aantal cases uitgewerkt die je inzicht kunnen verschaffen in het goed gebruiken van interactie of vormgevings elementen. Deze cases oftewel Yahoo Design Patterns zijn vrijgegeven onder een Creative Commons Naamsvermelding licentie.

Je kan er direct mee aan de slag, want Yahoo heeft ook een software bibliotheek waarmee je gebruikersinterface elementen kunt bouwen vrijgegeven onder de BSD licentie. Hartstikke handig voor de website bouwer!

Via O’Reilly Radar

Algemeen — BjornW @ 11:11

9-2-2006

De Streaming Koffer

Adam Hyde een van de internet streaming pioneers heeft zojuist een nieuw project gelanceerd: the streaming suitcase is een vrij toegankelijke verzameling van handleidingen rondom internet streaming. alle materialen op de site zijn onder de voorwaarden van de Creative Commons Naamsvermelding NietCommerciel Gelijkdelen Licentie beschikbaar. (inclusief de extra voor de site gemaakte icoontjes).

Met de streaming suitcase gaat Adam nog een stap verder dan alleen maar bestaand werk onder Creative Commons licenties te publiceren. De site is voor hem ook een experiment voor het ontwikkelen van een stabiel economisch model voor het publiceren van kwalitatief hoogwaardige online handleidingen. mensen die een specifieke handleiding nodig hebben kunne deze bij hem in opdracht geven. De resulterende handleidingen worden vervolgens onder de CC licentie op de streaming suitcase site geplaatst zodat naast de opdrachtgever (heeft zijn handleiding) en Adam (krijgt geld) ook anderen van Adams werk kunnen profiteren:

iedereen blij!!

Algemeen — Paul @ 16:16

8-2-2006

Orange #2

Het filmproject Orange van de Blender Foundation en Montevideo, waarover we al eerder schreven, zal gebruik gaan maken van de meest open Creative Commons licentie te weten de Creative Commons Naamsvermelding licentie. Dit staat in een oproep voor textures op het blog van Project Orange.
Op dit blog kun je ook een kijkje achter de schermen nemen. Zo kun je een indruk krijgen van wat er allemaal nodig is voor de realisatie van dit project. Interessant detail is dat de Nederlandse acteurs Cas Jansen en Tygo Gernandt, toch zeker niet de minste, gestrikt zijn voor het inspreken van de stemmen van de hoofdkarakters Emo en Proog.

Ik ben zeer benieuwd naar het uiteindelijke resultaat en kan niet wachten totdat de dvd klaar is.

Algemeen — BjornW @ 16:16

7-2-2006

Website aanpassingen

Wellicht heb je het al gemerkt, we zijn de afgelopen tijd bezig geweest met de CC Nederland website om deze nog beter te maken. Deze aanpassingen zijn nu allemaal doorgevoerd en we willen jullie graag wijzen op enkele verbeteringen. Een complete opsomming van de aanpassingen zal ik jullie besparen, maar hieronder volgen enkele van de belangrijkste:

  • De nieuwsbrief en publieke discussie lijst staan prominent aan de linkerzijde op de homepage
  • Het nieuws is opgedeeld in trefwoorden, zodat je snel bepaalde informatie kan terugvinden. Hoe groter het trefwoord des te meer er over te vinden is
  • Bij het nieuws staat de rss-feed (RSS?) duidelijk aangegeven met een kleine button, zodat je niet meer hoeft te zoeken om je te abonneren op het laatste Creative Commons Nederland Nieuws
  • Bij het nieuws staat nu een iCal feed. Dat is een (experimentele!) optie waarmee je de evenementen waarbij CC NL aanwezig is automagisch in je eigen agenda kan laten verschijnen. Binnenkort meer hierover

We hopen dat jullie de aanpassingen een verbetering vinden. Mocht je op- en of aanmerkingen rondom de website hebben dan horen we het graag op info@creativecommons.nl

Algemeen — BjornW @ 16:16

17 maart workshop on technical and legal aspects of peer-to-peer television

Op 17 maart organiseert CC-NL in samenwerking met Freeband I-Share een eendaagse workshop over het gebruik van Creative Commons licenties binnen open P2P netwerken. Nu BBC, Channel 4 en andere partijen delen van hun omroeparchief in een open omgeving ontsluiten via peer-to-peer distributiesystemen, rijst de vraag wanneer, of en hoe Hilversum de archiefdeuren opent.
Om besluitvormers een stapje te helpen worden de laatste mogelijkheden op technisch gebied (met de launch van de I-share Freeband P2P-TV BitTorrent 2 software door Johan Pouwelse), content communities (Kari-Hans Kommonen, Media Lab Helsinki over co-design of social spaces), omroepperspectief (George Wright van BBC Interactive Television en Cory Doctorow van o.a. BoingBoing) en uit juridische hoek (Paula LeDieu van Creative Commons International en de DRM afdeling van Philips) belicht.

Er zijn geen kosten verbonden aan deelname maar er is een zeer gelimiteerd aantal plaatsen voor deze workshop beschikbaar. Voor plaatsing op de reservelijst kunnen geïnteresseerden een e-mail sturen aan syb@creativecommons.nl

Algemeen — Syb @ 11:11

6-2-2006

9 maart Communicatie & Multimedia Design, Avans Hogeschool Breda

Op donderdag 9 maart houdt Creative Commons een gastcollege voor ruim 100 gevorderde studenten van de opleiding Communicatie en Multimedia Design, aan de Avans Hogeschool in Breda. Aansluitend gaan de studenten in een aantal workshops zelf aan de slag met Creative Commons, open content en auteursrecht.

Algemeen — Martijn @ 10:10

Next Page »

home | nieuws | meer weten | licentie kiezen | content zoeken | pers | contact


Creative Commons License
Mits niet anders vermeld valt de inhoud van deze pagina
onder een Creative Commons Licentie