Welkom!

Welkom op de Site van Creative Commons Nederland (CC NL).

Creative Commons Nederland is een samenwerking tussen Creative Commons International (CCi), het Instituut voor Informatierecht(IvIR), Nederland Kennisland en Waag Society.

Nieuwsbrief

U kunt zich abonneren op de CC NL nieuwsbrief of oude nieuwsbrieven lezen

Uw email adres:

Mailinglist

U kunt kennis en gedachten uitwisselen omtrent CC NL door lid te worden van onze mailinglist. U kunt ook het archief lezen

Uw email adres:

Agenda

Creative Commons NL geeft regelmatig presentaties en workshops. In de volgende weken zijn wij present op de volgende evenementen:

Nieuws

06-04-2006
Nieuwe Kaart van Nederland
30-03-2006
Premiere Elephants Dream
24-03-2006
Ideas-by-numbers aflevering 2
18-03-2006
Verslag en presentaties P2P-TV workshop, 17 maart 2006
18-03-2006
15-17 juni Holland Open Software Conference

Find
Publish

Wat doet Creative Commons Nederland?

Creative Commons Nederland houdt zich bezig met de volgende activiteiten:

1. Het geven van voorlichting over en ondersteuning van het gebruik van de Creative Commons Licenties in Nederland.
2. Het doen van onderzoek naar de toepassing in specifieke sectoren en naar bestaande belemmeringen voor het gebruik van de licenties.
3. Bevorderen van uitwisseling van kennis en cošrdinatie van activiteiten op Europees niveau.

We richten ons daarbij op de volgende doelgroepen:

1. Individuele makers in de muzieksector
2. Studenten in media-/cultuurgerelateerde opleidingen
3. Onderwijsinstellingen en universiteiten
4. Culturele erfgoedinstellingen en andere archiefbeheerders
5. Overheidsinstellingen

Voor meer informatie kunt u ons werkplan (184 KB, pdf bestand) downloaden of contact opnemen via info@creativecommons.nl

Premiere Elephants Dream

Afgelopen vrijdag was de premiere van Elephants Dream in het Ketelhuis te Amsterdam. We schreven al eerder over Elephants Dream - voorheen bekend onder de werktitel Orange- op ons blog. Elephants dream is de eerste film die volledig met open source software is gemaakt en uitgebracht wordt onder een Creative Commons licentie.

De film is een project van de Blender Foundation in samenwerking met Montevideo en toont aan dat het maken van een prachtig 3D animatiefilm niet alleen is voorbehouden aan de grote filmstudio's met speciale software en enorme budgetten.

Het verhaal speelt zich af rond de hoofdpersonages Emo en Proog. Emo is een nieuwsgierig jongeman die door de oude Proog 'beschermd' wordt. Dit beschermen uit zich in het opgesloten houden van Emo in een futuristische science-fiction achtige wereld die nog het meeste weg heeft van het innerlijke van een bizarre machine. Emo accepteert dit echter niet en zet zich af tegen de overbeschermende Proog met alle gevolgen van dien. De stemmen van Emo en Proog zijn door respectievelijk Cas Jansen en Tygo Gernandt ingesproken.

De film wordt eerst per DVD verder verspreid en zal daarna ter download worden aangeboden. De DVD kan besteld worden via de website van Blender.

Elephants Dream is tot en met 28 april te zien bij het Nederlands Instituut voor Mediakunst. Voor de precieze tijden, zie montevideo.nl

Verslag en presentaties P2P-TV workshop, 17 maart 2006

Met meer dan 90 deelnemers zat de "workshop on technical and legal aspects of p2p-television" in de Zuilenzaal van Felix Meritis bomvol. Tijdens de dag werd de Tribler software van het i-share programma gepresenteerd en werd onderzocht of het gebruik van deze open-source bittorrent software kan worden ingezet door publieke en commerciele omroepen. William Valkenburg van de Publieke Omroep kondigde tijdens de workshop aan dat volgende week een 'Letter of intent' wordt ondertekend om binnenkort een pilot met Tribler te starten om sommige omroepproducties via het Tribler systeem beschikbaar te stellen. Tijdens de pilot wordt ook onderzocht of de content onder een Creative Commons licentie gepubliceerd kan worden.

Bij verschillende publieke omroepverenigingen, commerciële TV-kanalen en kabel- en telecommunicatiebedrijven bestaat grote interesse in de distributie van TV-programma's via het internet.

Waar er in de huidige opzet gebruik gemaakt wordt van centraal opgestelde computersystemen, wordt o.a. aan de Technische Universiteit Delft onderzoek gedaan naar TV-distributie via peer-to-peer systemen, d.w.z. met grote groepen normale PCs van gewone gebruikers. Deze methode maakt het bijna kosteloos uitzenden van TV-programma's mogelijk, biedt perspectieven voor de opstart van nieuwe TV-zenders via internet, en garandeert een veel directere koppeling van de programmamakers met de kijkers. Als de publieke omroepen gebruik zouden maken van peer-to-peer technologie, dan horen de hoge kosten voor datadistributie, zoals onlangs bij de Olympische Spelen, tot het verleden. Aldus Johan Pouwelse die als onderzoeker betrokken is bij de ontwikkeling van de Tribler software.

Het op zorgvuldige wijze omgaan met de rechten die rusten op het beeldmateriaal is bij deze wijze van uitzenden een belangrijk aandachtspunt. Het gebruik van Creative Commons licenties vormt een mogelijke oplossing voor een aantal juridische knelpunten. In de workshop werd door onderzoekers, TV-producers uit binnen- en buitenland, en deskundigen op het gebied van licenties de stand van zaken besproken van het gebruik van peer-to-peer technologie in combinatie met Creative Commons licenties.

Hieronder links naar het verslag van de dag en presentaties van de sprekers:

De workshop werd georganiseerd door Creative Commons Nederland in samenwerking met de TU Delft.

Curry wint zaak Creative Commons

De Amsterdamse rechter heeft gisteren in kort geding uitspraak gedaan in de zaak die Adam Curry had aangespannen tegen Weekend.

Curry had een verbod van publicatie geeist van foto's die hij zelf eerder onder Creative Commons licentie (NonCommercial-ShareAlike) publiceerde op www.flickr.com. Curry beriep zich op schending van artikel 4 sub c en sub a van de licentie. Hierin wordt bepaald dat het gebruik van de foto's geen commercieel voordeel mag opleveren en er altijd een verwijzing moet worden geplaatst naar de licentie. De rechter stelt Curry op beide punten in het gelijk en verbiedt Weekend het ongeoorloofd gebruik van de foto's te staken onder straffe van een dwangsom.

Weekend verweerde zich door te stellen dat zij door de mededeling 'This photo is public' op het verkeerde been was gezet en daarom geen kennis had genomen van de inhoud van de licentie. Dit vond de rechter geen steekhoudende reden, en oordeelde:

"Dat Audax door de mededeling ‘This photo is public’ op het verkeerde been is gezet (en daardoor geen kennis heeft genomen van de inhoud van de Licentie), is niet onbegrijpelijk, maar er mag van haar als professionele partij worden verwacht dat zij een goed en nauwkeurig onderzoek verricht alvorens zij foto’s die afkomstig zijn van het internet afdrukt in het blad Weekend. Indien zij een dergelijk onderzoek had verricht, was zij door middel van het aanklikken van het symbool bij de mededeling ‘some rights reserved’ gestuit op (de verkorte versie van) de Licentie. Bij twijfel over de toepasselijkheid en de inhoud van de Licentie had zij de rechthebbende op de foto’s (in dit geval [eiser1]) toestemming voor publicatie moeten vragen. Audax heeft nagelaten een dergelijk nauwkeurig onderzoek te verrichten en zij heeft te gemakkelijk verondersteld dat het publiceren van de foto’s wel in orde zou zijn. Audax heeft de voorwaarden als opgenomen in de Licentie niet in acht genomen (waarover hierna onder 6 meer). De vordering zoals hiervoor weergegeven onder 2 i is dan ook toewijsbaar, in die zin dat het gedaagden verboden zal worden alle foto’s die door [eiser1] op www.flickr.com zijn geplaatst te publiceren, tenzij dit geschiedt in overeenstemming met de voorwaarden van de Licentie."

Creative Commons is heel blij met deze uitspraak. Het toont aan dat de creative commons licenties inderdaad een effectief instrument zijn om sommige rechten vrij te geven en tegelijkertijd andere rechten (zoals commercieel gebruik door derden) voor te behouden. Hoewel het gebruik van creative commons licenties niet op voorhand beschermt tegen misbruik, blijken de licenties in ieder geval een degelijk instrument om bij de rechter tegen misbruik van gelicenseerde werken op te komen. Dit is goed nieuws: niet alleen voor Creative Commons als organisatie, maar vooral voor de meer dan 100.000 gebruikers van creative commons licenties in Nederland.

Lees hier het hele vonnis van de Rechtbank Amsterdam.

zie ook: Planet Internet: Curry-rechtszaak opsteker Creative Commons.

Brein vliegt uit de bocht met foutieve voorlichting

Gisteren publiceerde de Nederlandse Unix Gebruikersgroep (NLUUG) een open brief (pdf) aan Stichting Brein. Deze brief werd opgesteld na aanleiding van een folder "Piraterij op de werkplek" (pdf) waarbij Stichting Brein nogal kort door de bocht gaat met betrekking tot software en auteursrechtelijk beschermd materiaal.

De NLUUG stelt dat Stichting Brein hier te algemeen te werk gaat en geen duidelijk onderscheid maakt tussen software die vrij mag worden verspreid (free/open-source) en software waarbij dit niet het geval is (proprietary software). Brein suggereert namelijk dat het nooit is toegestaan software te kopiëren of te verspreiden.

In aanvulling op deze open brief van de NLUUG willen wij specifiek ingaan op de onjuistheden en foutieve generalisaties met betrekking tot auteursrechtelijk beschermd materiaal zoals muziek en film die in de folder genoemd worden.

Ook in het geval van auteursrechtelijk beschermde werken wekt Stichting Brein de indruk dat het verspreiden en hergebruiken van dit materiaal nooit is toegestaan.

Een groeiend aantal rechthebbenden distribueren hun werken op een manier die verspreiding en remixen juist aanmoedigt. Creative Commons heeft hiervoor een aantal standaardlicenties ontwikkeld die makers in staat stellen om sommige vormen van gebruik van hun werken (zoals het kopiëren, verspreiden, opvoeren of bewerken) toe te staan. In de folder wordt hier volledig aan voorbij gegaan en er wordt verondersteld dat iedereen alle rechten aan zijn of haar materiaal voorbehoudt. Er zijn inmiddels legio voorbeelden van interessante projecten of materiaal, waarbij de bescherming die het auteursrecht biedt juist gebruikt wordt om anderen in staat te stellen legaal materiaal te delen, te bewerken of verder te verspreiden.

De volgende passages uit de folder tonen echter aan dat stichting BREIN met deze ontwikkelingen geen rekening heeft gehouden:

"Het verspreiden van muziek via het netwerk of via het Internet komt overeen met het hebben van een illegaal distributie- netwerk."

(pagina 5 "Wat zijn de risico's?")

Zoals al eerder opgemerkt is dit niet waar. Auteurs kunnen zelf bepalen of hun bestanden verspreid, gebruikt en gekopieerd mogen worden. Voor bestanden die niet meer onder de bescherming van het auteursrecht vallen, omdat het auteursrecht verlopen is, geldt dit zelfs onafhankelijk van de intenties van de auteurs. Er bestaat geen algemeen verbod op het verspreiden van muziek en filmbestanden.

"Muziek- en filmbestanden mogen alleen voor eigen gebruik worden gedownload of gekopieerd en zijn niet bestemd voor gezamenlijk gebruik, voor het maken van kopieën voor of door anderen of voor Internetverspreiding"

(pagina 7 "Wat kunt u doen?" punt 3)

Dit is onzin, er bestaan legio initiatieven die op een legale manier muziekbestanden via netwerken distribueren. Dit zijn bijvoorbeeld uitwisselplatforms zoals ccmixter.org of netlabels zoals magnatunes.com en disfish.com.

a) "Een kopie weggeven, ruilen of verkopen mag niet"

b) "Een internetbestand (met muziek of een film) downloaden mag als dat zonder direct of indirect commercieel oogmerk gebeurt en de download uitsluitend voor eigen gebruik is. Oplettendheid is geboden bij p2p uitwisseldiensten, want daarbij wordt de downloader automatisch uploader, dat is 'ter verspreiding aanbieden' en dat mag niet."

c) "Openbaar vertonen mag niet. Vertoning in huiselijke kring mag wel."

(pagina 11 "Wat mag nu wel en wat mag niet?")

Door van Creative Commons licenties gebruik te maken kiezen steeds meer makers er expliciet voor om de bovengenoemde handelingen van derden vrij toe te staan. Auteurs kunnen hierbij verschillende gradaties kiezen en een groeiend aantal auteurs staat zelfs commercieel gebruik van hun werken toe, mits hun naam wordt vermeld.

Met deze folder gaat Stichting Brein dus volledig aan de praktijk van makers voorbij die het Internet en andere digitale distributiekanalen niet als een bedreiging ervaren, maar als een kans om van de nieuwe mogelijkheden op het gebied van delen en samenwerken gebruik te maken.

Wij betreuren Stichting Brein's eenzijdig en generaliseerde beeld van het auteursrecht en verzoeken daarom dan ook dat Stichting Brein haar folder en eventueel ander voorlichtingsmateriaal zodanig aanpast dat dit een meer genuanceerd beeld biedt op het auteursrecht en gebruik van auteursrechtelijk materiaal. We hopen dat Stichting Brein haar voorlichting voortzet, maar daarbij meer kleuren inzet dan zwart en wit.

BUMA/STEMRA zoekt toenadering tot Creative Commons

Afgelopen vrijdag 13 januari heeft Willem Wanrooij van BUMA/STEMRA op Noorderslag in Groningen tijdens een debat over onder andere het gebruik van Creative Commons licenties aangekondigd dat BUMA/STEMRA het project Flexibel Collectief Beheer start. Buma/Stemra gaat in het project onderzoeken in welke situaties het mogelijk is om af te wijken van het collectieve systeem dat ten grondslag ligt aan haar organisatie.

Deze roep om meer flexibiliteit was ook te horen op de Creative Commons musici bijeenkomst van 29 november afgelopen jaar. Deze bijeenkomst werd mede georganiseerd omdat het momenteel voor bij BUMA/STEMRA aangesloten musici niet mogelijk is om de CC licenties te gebruiken. Dit bleek voor veel (van de aanwezige) musici een heikel punt. De standaard overeenkomst van BUMA/STEMRA maakt (tot op heden) gebruik van een bepaling waarbij het exploitatierecht voor het gehele repertoire van de aangesloten kunstenaars exclusief bij BUMA/STEMRA komt te liggen. Hierdoor kunnen BUMA/STEMRA leden feitelijke geen werken onder een CC licentie verspreiden als zij tegelijkertijd via BUMA/STEMRA royalties voor andere werken willen innen.

Op de bijeenkomst van 29 november werd er ook geconcludeerd dat Creative Commons niet aan handhaving doet. Dat betekent dat als er inbreuk wordt gemaakt op de voorwaarden van een CC licentie, de desbetreffende muzikant dit zelf dient te ontdekken en hij of zij zelf juridische stappen moet nemen. BUMA/STEMRA is een organisatie die voor de handhaving van rechten en het verdelen van inkomsten een solide basis biedt. Een muzikant die lid is van BUMA/STEMRA hoeft dus niet zelf te zorgen voor de handhaving.

In het statement van afgelopen vrijdag wordt Creative Commons met naam genoemd als een alternatief licentiesysteem waar BUMA/STEMRA verder mee wil praten om collectief rechtenbeheer -zoals gehanteerd door BUMA/STEMRA- en Creative Commons -individuele rechten per werken- beter op elkaar te laten aansluiten.

Creative Commons is uiteraard zeer verheugd dat BUMA/STEMRA deze stap heeft genomen en wil ook graag verder praten om zo de positieve aspecten van collectief beheer samen te laten gaan met de positieve mogelijkheden van individuele rechten per werk. Dit met als uiteindelijke doel om het voor BUMA/STEMRA leden ook mogelijk te maken gebruik te maken van Creative Commons licenties.

Het hele bericht van BUMA/STEMRA

Nederlandse muzikale initiatieven

Er zijn diverse muzikale initatieven in Nederland die gebruik maken van de CC licenties. Ik sprak met een aantal van de mensen achter deze initiatieven om erachter te komen wat ze drijft en waarom ze gebruik maken van CC licenties. Lees er meer over op het blog.

Bijeenkomst musici en Creative Commons op 29 november Waag Society, Amsterdam

Creative Commons (CC) Nederland nodigt alle Nederlandse (semi) professionele muzikanten, componisten en aanverwante organisaties uit om deel te nemen aan een informele bijeenkomst op dinsdag 29 november in de Waag te Amsterdam. Doel van deze bijeenkomst is de Creative Commons licenties bij Nederlandse musici onder de aandacht te brengen, te verkennen waar eventuele problemen bij het gebruik van de licenties liggen (BUMA/STEMRA?) en over eventuele gezamenlijke projecten na te denken. We hopen je op 29 november te mogen begroeten!

Reserveren wordt aangeraden ivm de beperkte ruimte en kun je doen door een email te sturen naar info@creativecommons.nl (o.v.v "reservering musici en CC")

programma
Aanvang: 17:00 (indien u uitleg wilt over de CC licenties. Rond 17:45 start de introductie over Creative Commons Nederland)

  • Uitleg over de Creative Commons licenties (optioneel)
  • Introductie over Creative Commons Nederland en haar doelstellingen
  • Kennismaking aanwezigen
  • Brainstorm
  • Borrel

lokatie:
Waag Society
Nieuwmarkt 4
Amsterdam
routebeschrijving (kies 'contact'->rechter kolom 'bereikbaarheid')

Verslagen van de bijeenkomst:
CC en musici: een impressie
Impressie van de Creative Commons bijeenkomst op het net

EZ en OCW ondersteunen Creative Commons Nederland

Op vrijdag 14 oktober 2005 presenteerden Staatssecretaris Medy van der Laan van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Staatssecretaris Karien van Gennip van het Ministerie van Economische Zaken de brief cultuur en economie 'Ons creatief vermogen'. Een van de daarin genoemde actiepunten betreft de ondersteuning van Creative Commons Nederland.

De ondersteuning geeft CC-NL de mogelijkheid haar activiteiten de komende twee‘nhalf jaar te continueren. Je kan hier het werkplan dat we hebben geschreven downloaden. Creative Commons Nederland ontplooit de volgende activiteiten:

  1. Het geven van voorlichting over en ondersteuning van het gebruik van de Creative Commons Licenties in Nederland.
  2. Het doen van onderzoek naar de toepassing in specifieke sectoren en naar bestaande belemmeringen voor het gebruik van de licenties.
  3. Bevorderen van uitwisseling van kennis en cošrdinatie van activiteiten op Europees niveau.

We richten ons daarbij op de volgende doelgroepen:

  1. Individuele makers in de muzieksector
  2. Studenten in media-/cultuurgerelateerde opleidingen
  3. Onderwijsinstellingen en universiteiten
  4. Culturele erfgoedinstellingen en andere archiefbeheerders
  5. Overheidsinstellingen

We zijn nu bezig de activiteiten verder uit te werken. Binnenkort kan je op deze plek meer info verwachten en verschijnt ook de eerste nieuwsbrief van CC-NL. We staan open voor alle vragen en verzoeken met betrekking tot bovenstaande activiteiten. Stuur daarvoor een e-mail naar info@creativecommons.nl.

VPRO maakt als eerste Nederlandse publieke omroep gebruik van Creative Commons Licenties.

Op 15 september 2005 is het project '3VOOR12 Plundert Musea' van de VPRO van start gegaan. Het is de eerste keer dat een publieke omroep hierbij structureel van de Creative Commons Licenties gebruik maakt. In samenwerking met Creative Commons Nederland heeft de VPRO de Creative Commons Licenties in het online gedeelte van het project geïntegreerd: bezoekers kunnen samples van exotische instrumenten downloaden, voor eigen composities gebruiken en deze op de website van '3VOOR12 Plundert Musea' weer beschikbaar stellen.

De site komt voort uit een groter project waarbij de VPRO samenwerkt met het Haags Gemeentemuseum en het Rotterdamse Wereldmuseum. Het resultaat van deze samenwerking is de site 3VOOR12 Plundert Musea en de muzikale inrichting van de wonderkamers in het Haagse Gemeentemuseum. Bij beide staat de "do it yourself"-mentaliteit centraal en wordt de bezoeker aangemoedigd tot het creëren van een eigen muziekproductie.

In de kamers staan muziekstudio's ontworpen door 3VOOR12 en STEIM waarmee je eigen composities kunt samenstellen. Er zijn vier kamers die elk een aspect van het muziek maken belichamen. Zo is er een kamer waarin je kunt experimenteren met improviseren en timing en een kamer waarin je de samples voor je compositie kunt creëren. Zeker de moeite waard om eens te bezoeken.

Op de '3VOOR12 Plundert Musea' site kunnen bezoekers samples downloaden en gebruiken voor eigen muzikale producties. Het bijzondere aan deze samples is dat het gaat om niet-alledaagse instrumenten, zoals bijvoorbeeld instrumenten uit het Japanse Kabuki theater of uit een Balinees Gamelan orkest. Alle samples kunnen conform de voorwaarden van de Creative Commons Naamsvermelding Licentie (her)gebruikt worden.

Gezien één van de doelstellingen van het project - het zelf aan de slag gaan met de samples te bevorderen, door zowel professionals en amateurs - bleken de Creative Commons Licenties een uitstekende manier om de auteursrechtelijke aspecten van het project te regelen. Door gebruik van de Creative Commons Licenties te maken voegen de projectpartners de aangeboden samples bij het sterk groeiend repertoire van Creative Commons gelicenseerde werken op het internet. De VPRO biedt niet alleen de samples aan onder de Creative Commons Naamsvermelding Licentie, maar biedt gebruikers ook de ruimte om muzikale creaties gemaakt met de samples te publiceren. Uiteraard heeft de uploader de mogelijkheid om zijn of haar compositie onder een van de zes Creative Commons Licenties uit te brengen.

Creative Commons Nederland is erg blij met het gebruik van de licenties door de VPRO. Wij hopen dat het gebruik van de licenties door een publieke omroep met ruim 382.000 leden, leidt tot een vergroting van de bekendheid van het Nederlandse publiek met Creative Commons.

2.5 versie van de Creative Commons Licenties nu online

Sinds afgelopen weekeinde hebben wij de 2.0 versies van de licenties door de iets aangepaste 2.5 versies vervangen. Deze worden vanaf nu automatisch door de web applicatie gegenereerd. Hiermee zijn de Nederlandse versies weer in gelijke tred met de Amerikaanse licenties. Inhoudelijk is er weinig veranderd. De 2.5 licenties bieden auteurs iets meer flexibiliteit op het gebied van naamsvermelding. Voor versie 2.5 betekende de naamsvermelding voor een gebruiker het volgende:

De gebruiker dient de naam of andere aanduiding van de maker te vermelden.

Met de 2.5 licenties heeft de licentie gever (maker) de mogelijkheid gekregen zelf aan te geven wie als auteur bij het werk dient te worden vermeld:

De gebruiker dient bij het werk de door de maker of de licentiegever aangegeven naam te vermelden.

Dit is met name handig in het geval van werken waarbij veel verschillende makers gezamenlijk aan een werk werken. het meest bekende voorbeeld hiervan is Wikipedia (Al gebruiken zij maar beperkt Creative Commons licenties). De oude naamsvermelding bepaling zou in dit soort situaties ertoe leiden dat bij iedere gebruik van een werk de namen van alle makers vermeld moeten worden. De nieuwe naamsvermelding bepaling stelt makers in staat dit te voorkomen door aan te geven dat niet individuele makers maar een project (bijvoorbeeld een wiki) als maker dient te worden vermeld.

De oude manier van naamsvermelding blijft echter ook onder de 2.5 versies mogelijk. Bij het kiezen van een Nederlandse Creative Commons licentie via de web applicatie worden vanaf nu automatisch links naar de 2.5 licenties gegenereerd. Oude licenties blijven geldig en kunnen verder gebruikt worden. Wij raden echter aan om waar mogelijk de 2.5 licenties te gebruiken, omdat deze gelijke tred zijn met de Amerikaanse versies.

Lancering Nederlandse muziekuitwisselplatform op Creative Commons basis

Op 1 juli gaat Simuze (beta) live met een gratis feest in de EKKO te Utrecht. Simuze is een online platform die muzikanten in staat stellt om een deel van of hun gehele repertoire vrij te geven onder Creative Commons licenties.

simuze.nl

Het lancerings feestje van Simuze wordt gepresenteerd door Jascha van Roij (wereldberoemd in Utrecht en omstreken als singer-songwriter en ex-zanger Spoiler), Phinx (jazzy winnaar Mooie Noten en Geheim van Utrecht!), Sennen (Utrechtse instrumentale rockers), Headfirst (vette breakbeat cross- over uit Hengelo), Van Katoen (DIY Nedermetal).

Simuze is ontstaan uit ontevredenheid met de wijze waarop de media en de muziekindustrie met muziek, muzikant en muziekliefhebber omgaan en het idee dat dit anders kan. Het is steeds lastiger voor muzikanten om hun muziek gehoord te krijgen en publiciteit te krijgen. Ondanks het feit dat er de afgelopen jaren meer kanalen op radio en televisie bij zijn gekomen is de diversiteit van het aanbod aan muziek via deze bekende mediakanalen verschraald. De remix cultuur (zoals we die bijvoorbeeld kennen uit de hiphop en dance) wordt actief tegen gegaan en in de illegaliteit geplaatst in plaats van deze te omarmen.

Simuze draait om muziek (geluid) in alle vormen. Het is een open content muziek community waarbij muzikanten en muziekliefhebbers elkaar ontmoeten en muziek uitwisselen, remixen of verder bewerken. Vanaf 1 juli - na het feestje - kan je gratis je eigen muziek uploaden, andermans muziek beluisteren of downloaden en dat alles zonder beperkingen. Dat en meer kan bij Simuze.

Nederlandse Creative Commons Licenties in Versie 2.0 beschikbaar

Sinds juni 2004 zijn in Nederland de Creative Commons-licenties (versie 1.0) beschikbaar voor iedereen die zijn werk (met behoud van bepaalde auteursrechten) voor hergebruik aan derden beschikbaar wil stellen. Op deze van oorsprong Amerikaanse Creative Commons-licenties is het Nederlands recht van toepassing.

De eerste versie van de licenties is nu vervangen door een tweede versie op basis van de op 25 mei 2004 voor de VS gelanceerde 2.0 licenties. De vertaling van de wijzigingen in de Licenties is - net als de oorspronkelijke vertaling - door het Instituut voor Informatierecht verzorgd. Tegelijkertijd met de Licentie Update hebben we ook de vormgeving van de website vernieuwd. (Het design is qua kleurstelling aan de nieuwe vormgeving van creativecommons.org aangepast, de navigatiestructuur is verder niet veranderd). Voor uitgebreide informatie over de verschillen tussen versies 1.0 en 2.0 klik hier.

Launch Creative Commons België

Op Vrijdag 10 december 2004 om 14u vindt in de Koninklijke Bibliotheek te Brussel de launch van de Creative Commons Licenties voor België plaats. België is na Finland, Duitsland, Nederland, Oostenrijk, Spanje en Frankrijk het zevende EU land waar de Creative Commons Licenties aan het nationale auteursrecht aangepast zijn. De vertaling van de Creative Commons licenties naar het nationale Belgische recht, in Frans en Nederlands, werd gecoördineerd door het CRID-Centre de Recherches Informatique et Droit van de Universiteit van Namen in samenwerking met het CIR-Centrum voor Intellectuele Rechten van de Universiteit van Leuven. Lees hier de volledige uitnodiging voor het launch event.

De WIRED CD: -{Rip. Sample. Mash. Share} -

Sinds afgelopen weekeind is de November uitgave van het Amerikaanse blad WIRED in Nederland verkrijgbaar (bij de beter gesorteerde kranten winkels). Als bonus zit er bij dit nummer een CD met 16 stukken van bekende artiesten zoals de Beastie Boys, David Byrne, le Tigre of Chuck D (van de oude Public Enemy). Alle 16 titels zijn onder een van de Creative Commons sampling licenties uitgebracht en mogen dus vrij geldeeld (denk p2p file sharing) worden. Ook mag er zonder toestemming uit gesampled worden. [meer informatie en mp3 bestanden van de cd]

Nieuw: Content zoeken

Creative Commons is bezig een zoekmachine te ontwikkelen die specifiek is gericht op het zoeken naar onder Creative Commons gelicenseerde content. Sinds begin september is een nieuwe (op de Open Source zoekmachine Nutch gebaseerde) test versie van de zoekmachine online beschikbaar. Deze stelt gebruikers in staat om gericht naar bepaalde soorten werken (beeld, audio, tekst, etc) te zoeken. hierbij maakt de zoekmachine gebruik van de bij de licentiekeuze opgegeven metadata. Verder is het mogelijk om gericht naar werken te zoeken die voor commercieel gebruik en/of het maken van afgeleide werken zijn vrij gegeven.

Zo levert een zoek naar photos van Creatieve Commons Chairman Lawrence Lessig waarvan afgeleide werken gemaakt mogen worden 8 resultaten op terwijl de zoek naar photos van Koningin Beatrix die bewerkt mogen worden nul resultaten oplevert (wat natuurlijk te verwachten was...). [naar de zoekpagina]

Workshop Creative Commons en Auteursrecht

Op 18 juni 2004 werden in Amsterdam de Nederlandse versies van de CC-licenties gepubliceerd. Sindsdien blijkt er veel behoefte te zijn aan extra informatie over de mogelijkheden van open content. Het gaat dan om vragen zoals hoe content onder Creative Commons beschikbaar kan worden gesteld, hoe content hergebruikt mag worden, wat de wettelijke basis van de licenties is, hoe leden van collectieve belangenorganisaties het kunnen gebruiken en hoe met open content het commercieel vruchtgebruik van auteursrechtelijk beschermd werk benut kan worden.

De workshop in het kader van de ANMI summer school geeft een inleiding in auteursrecht en behandelt de internationale context van copyright en specifieke Nederlandse aandachtspunten. Hierna wordt het gebruik van de verschillende Creative Commons licenties in detail besproken. In het tweede deel gaan we in op de economische aspecten van closed en open content productie. Enkele sprekers belichten vanuit de praktijk verschillende cases en aan het einde van de dag wordt met de deelnemers een aantal voorbeeld cases uitgewerkt. [meer informatie] [verslag]

Launch NL-versie van de Creative Commons licenties

Vrijdag 18 juni 2004 zijn in Amsterdam de Nederlandse Creative Commons-licenties gelanceerd. In aanwezigheid van bijna 200 vertegenwoordigers uit de kunst- cultuur, juridische en overheidssector presenteerde Lawrence Lessig, voorzitter van de Creative Commons en hoogleraar informatierecht aan Stanford University, de Nederlandse versie.

Deze licenties vertegenwoordigen volgens Bernt Hugenholtz van het Instituut voor Informatierecht (IViR) kort gezegd “een gebruiksvriendelijke manier om aan te geven dat je niet moeilijk gaat doen over je auteursrechten.” Bernt: “Je hebt een boek geschreven en wilt dat zoveel mogelijk mensen het lezen. Wat doe je dan niet? Je zet er niet onder: alle rechten voorbehouden, misbruik wordt gestraft. Vanaf nu ga je naar de site van de Creative Commons en je kiest een passende licentie. Dit geld ook voor bijvoorbeeld filmpjes, foto’s en muziek.” Het initiatief voor het vertalen van de licenties werd genomen door DISC en IViR. [vervolg] [fotos]


home | nieuws | meer weten | licentie kiezen | content zoeken | pers | contact


Creative Commons License
Mits niet anders vermeld valt de inhoud van deze pagina
onder een Creative Commons Licentie